Co je frgál?

Pravý valašský frgál je unikátní pekařský výrobek, který patří k nejznámějším krajovým specialitám na Valašsku. Frgál může mít mnoho různých podob – např. hruškový, tvarohový, makový, ořechový, borůvkový, meruňkový, švestkový, s lesním ovocem, malinový, povidlový, rybízový… Prostě je dochucen čímkoliv dostupným, co roste na Valašsku. Každá rodina na Valašsku má svůj vlastní rodinný recept, který se předává z generace na generaci.

Tajemství dobrého frgálu:

  • musí se použít opravdu kvalitní suroviny, na kterých se nemá šetřit
  • naše prababičky používaly kachní sádlo, to se dá nahradit Herou
  • suroviny před použitím je potřeba zahřát na pokojovou teplotu, aby se s nimi lépe pracovalo a aby se lépe spojily dohromady
  • na závěr (po vychladnutí) se doporučuje polít frgál směsí másla, cukru, vanilky a rumu

 

7 věcí, které jste možná o frgálech nevěděli

  1. na Valašsku se běžně připravují již od 19. století
  2. obvykle se pekly na svátky (Velikonoce, Vánoce, svatby, křtiny…)
  3. od r. 2013 je pravý „valašský frgál“ produktem s chráněným zeměpisným označením EU a jedná se o koláče vyrobené pouze na území Valašska, které mají průměr cca 30 cm, váží cca 600 g a mají jednodruhovou náplň
  4. frgály jsou tak populární, že se každoročně v rámci Karlovského gastrofestivalu soutěží o nejlepší frgál
  5. v r. 2019 na gastrofestivalu zvítězil hruškový frgál Anny Šauerové z Karolinky, souěže se zúčastnilo 68 různých frgálů
  6. nejoblíbenějšími náplněmi jsou hrušková, maková, tvarohová a povidlová
  7. jako náplň se dá použít prakticky jakékoliv ovoce ze zahrady, lesa či sadu

 

Náplně frgálů jsou z drtivé většiny sladké, ale dá se na ně použít i zelí či brambory. Na těsto se používá polohrubá mouka, kvásek, cukr, sůl, sádlo, slunečnicový olej a žloutky. Vše se nechá vykynout, pak se těsto dá na plech, potře náplní, posype posypkou z cukru a másla a dá se péct.

Chcete se naučit péct frgály?

Naučte se péct pravé valašské frgály pod vedením zkušených pekařek Resortu Valachy! Během necelých tří hodin získáte nové dovednosti, dozvíte se více o tomto typickém valašském koláči, a pokud přijdete i s přáteli nebo s dětmi, užijete si také společně spoustu zábavy. Kurzy pečení frgálů se konají každé úterý a sobotu od 10 do 13 hodin po dobu letních prázdnin v Gril srubu Razula. Kromě nové kuchařské dovednosti si domů odnesete také vlastnoručně vyrobený frgál a certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského.

Pravé valašské frgály můžete ochutnat i u nás – na chatě Seibert… Těšíme se na vaši návštěvu!